Monitor @ HZC

 Je bent deze zomer lesgever bij HZC? Super! We wensen je alvast veel zeilplezier!

Om dit voor iedereen een zo aangenaam mogelijke ervaring te maken, willen we graag volgende afspraken maken:

Verloop van een lesdag @ HZC

  1. Vanaf dit jaar voorziet de club opvang voor cursisten vanaf 8.00u. Dit wil zeggen dat de aangeduide monitor op de club is om 7.55 u. Indien er geen opvang is of je niet aangeduid bent, starten de lessen (zoals vorige jaren) om 10u. In dat geval ben je om 9.30u op de club. 
  2. Tracht je motor er al op te hangen voor de cursisten toekomen. Zo kan je de cursisten in het oog houden tot iedereen er is en de ouders ontvangen. 
  3. 'S ochtends check je of iedereen aanwezig is.
    1. Op maandag controleer je of iedereen betaald heeft, een zwembrevet heeft voorgelegd (kopij bijhouden!) en of er van iedereen een doktersattest is afgegeven (voor leden hoeft dit laatste niet). 
    2. Indien er kinderen zijn die niet komen opdagen, bel je de ouders op (telefoonnummer op inschrijvingslijst) en informeer je naar hun aanwezigheid.
    3. Houd alle documenten bij en steek ze in een mapje of enveloppe.
  4. Je mag zelf kiezen wanneer je middagpauze neemt. Kijk hiervoor ook naar het weer, zeker wanneer er bijna geen wind is, neem je deze beter iets vroeger daar er vaak in de namiddag iets meer wind is. Tijdens de middagpauze kunnen de cursisten iets kopen in de cafetaria. Kinderen kunnen ook versnaperingen kopen (soep (voorzichtig!), wafel, twix en chips), maar we moedigen hen wel aan om eerst hun lunch te eten. 
  5. Om 17 u komen de ouders de kinderen ophalen. Dit wil zeggen dat de kinderen tegen dan terug op de wal moeten zijn met de bootjes reeds afgetuigd. Maandag kom je best al rond 16u van het water om op tijd klaar te zijn. Nadien lukt dit meestal op 30 min.
    1. De optimisten mogen op het gras blijven liggen tijdens de week
    2. Topazen liggen altijd in de loods
    3. De oranje rompen mogen tijdens de week in het water blijven, motoren worden steeds binnen gedaan.
  6. Als lesgever ben je het gezicht van de club. Probeer dus herkenbaar te zijn en je "hofstade zeilclub"- tshirt zeker 's ochtends en 's avonds aan te hebben.
  7. Einde van de dag
    1. WC's reinigen en wc papier aanvullen
    2. Kleedkamers controleren ( verloren voorwerpen , ramen sluiten, lichten doven en reddingsvest te drogen hangen). Natte reddingsvesten hang je best aan een lijn in de loods. 
    3. Refter proper achterlaten ( stoelen onder tafel, tafels afgekuist, bar proper en vuilniszakken gewisseld indien nodig)
    4. Zeilschool netjes achterlaten. Natte reddingsvesten zijn opgehangen, zeilen in het rek, Zwaarden en roeren op nummer in het rek. 
    5. De vuilzakken dienen aan de straatkant gezet te worden op de dag van de ophaling, voor de poort.

Veiligheid & Organisatie

  1. Als lesgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je cursisten. Zorg er dus steeds voor dat je overzicht bewaart over je groep en dat je altijd weet waar je cursisten zijn.
    1. TIP: Als je op het water bent en je groep valt uit elkaar, steek dan je vlag op en fluit verschillende keren. Dit heb je in je veiligheidsbriefing besproken als volgsignaal, dus iedereen zal je beginnen volgen. Zo breng je iedereen snel terug samen.
  2. Geef in het begin van de week een duidelijke veiligheidsbriefing:
    1. Altijd een zwemvest rond en op het water (ook op het ponton en ook op het strand). Kijk hier streng op toe!
    2. Geef zelf het goede voorbeeld. Als lesgever heb je een voorbeeldfunctie.
    3. Leg hen uit wat te doen als ze kapseizen. (Blijf bij de boot, zwaaien naar lesgever als probleem, zelf proberen recht te trekken).Als ze weten wat te doen, zullen ze minder bang zijn.
    4. Spreek duidelijke handgebaren en signalen af:
      1. Volgen (vlag + fluiten)
      2. Einde les/Terug naar de club: Armen kruisen en fluiten. 
      3. Fluitsignalen (1X, 2X 3X, ...)
  3. Zorg ervoor dat je cursisten altijd weten wat je van hun verwacht. Controleer of ze je goed begrepen hebben. (vb: bij het losmaken vraag je naar welke boei ze gaan varen etc)

Lesgeven

  1. Algemeen
    1. Probeer je dag altijd in te delen i.f.v. de weersvoorspelling. Als je ziet dat er weinig wind is kan je een iets langere briefing doen voor je het water op gaat.
      1. Bij veel wind, probeer aan hogerwal te blijven. Daar is minder wind en dus minder kans op problemen. Bij kapseizen heb je zo meer tijd voor het bootje helemaal afdrijft.
        1. Kinderen die buikpijn hebben, zijn meestal gewoon bang. laat ze niet te snel in de motorboot, want de stap terug is moeilijk. Spreek ook altijd af dat het maar tijdelijk is.
    2. Bij weinig tot geen wind probeer je eerst maximaal te zeilen. Als je merkt dat de cursisten het beu zijn ( "Hoe laat is het?", "Is het nog lang") => tijd om iets anders te gaan doen.
      1. Peddelspelletjes
      2. Rond de mast lopen of opdrachtjes rond de boot
      3. Haasje over
      4. Spelletjes met een bal 
      5. Probeer kapseizen altijd in de namiddag te doen, want met natte kleren krijgen ze nogal eens koud.
        **TIP** spreek bij spelletjes altijd een maximaal vaargebied af.
  2. Ponton
    1. De eerste dagen maak jij alle boten los. Ondertussen controleer je of alles aanwezig is en correct is.
      1. Spriet aangetrokken?
      2. Neerhouder?
      3. Grootschoot in juiste volgorde door de blokken? 8-knoop?
      4. Controleer of ze weten naar welke boei ze moeten gaan.
        **TIP** indien je motor moeilijk start kan je deze stationair laten draaien tijdens het losmaken. Op die manier ben je zeker dat je vlot mee kan vertrekken.
    2. Na enkele dagen controleer je en laat je ze zelfstandig afvaren, zeker voor EVO1 en Topaz. 
  3. Parcours
    1. Zorg dat cursisten altijd weten waar ze naartoe moeten. Indien je een parcours legt, is het voor hen gemakkelijker als je verschillende kleuren boeien gebruikt.
    2. Leg je parcours niet te dicht tegen de kant en ga niet te dicht tegen de fontein. Er waren al problemen met zwemmers in deze zone, dus deze is te vermijden.
    3. Leg je parcours niet te scherp, want de wind durft al eens draaien. Met een vierkant parcours zit je normaal altijd goed.
  4. EHBO
    1. Indien er, ondanks goede voorzorgen toch iets gebeurt, ligt er een EHBO set achter de bar. Bij kleine wondjes kan je dit dus zelf verzorgen. Bij twijfel kan je ook naar de EHBO post van Sport Vlaanderen in het sporthotel gaan.
    2. Vergeet 's avonds niet de ouders op de hoogte te brengen. Indien nodig, kan er een verzekeringsattest ingevuld worden. Dit vinden de ouders op de website. 
    3. Merk je dat iets bijna op is? Laat het weten aan de zeilschool verantwoordelijke. 

 

Einde van de week

  1. "Stempels": Probeer er altijd een positief verhaal van te maken, ook al zijn sommige niet geslaagd. Benadruk de vooruitgang die ze wel gemaakt hebben.
    1. Zorg ervoor dat je nooit 1 stempel niet geeft, dit geeft altijd discussies.( "Niet geslaagd voor dat één stempeltje?"). Geef minimaal 2 stempels niet. Indien je 1 stempel niet geeft breng je ook de lesgever na jou in een vervelende situatie. 
    2. Indien iemand echt niet goed is, denk er dan aan dat je het eventueel volgende keer ook nog wilt kunnen tegenhouden. Dwz dat je minimaal 3 of 4 stempels niet geeft.
  2. Hou bij wie er geslaagd is en wie niet. Vermeld dit in je debriefing(mail) naar de zeilschool verantwoordelijke. Zo kan hij bij nieuwe inschrijvingen weten wie welke graad heeft. Je kan dit voor jezelf aanduiden op de inschrijvingslijst die je in het begin van de week gekregen hebt.
  3. Debriefing:
    1. Wie is geslaagd?
    2. Zijn er belangrijke dingen te vermelden ( materiaal gebroken, een probleem met bepaalde cursist, is alles nog in voorraad?) Zet dit alles even op mail naar de zeilschool verantwoordelijke. 
    3. Om belangrijke zaken te melden (bv. EHBO-tekort, belangrijk materiaal gebroken, ongeluk met een cursist, …) moet je natuurlijk niet wachten tot het einde van de week. Dit meld je zo snel mogelijk.

 

De club

 

Belangrijke contactgegevens

De belangrijke nummers staan op het bordje naast de telefoon.

Zeilschool: Esther

Tel 0474336955

Mail esther_ghekiere -a- hotmail.com

Voorzitter: Francis

Tel 015/41.91.09
Mail: francis.de.roeck -à- skynet.be

Hoofdstuk