Veelgestelde vragen over zeilkampen

Inschrijving

Tijdens het kamp

Na het zeilkamp

Brevetten en stempels

 

Vragen en antwoorden

 

  • Hoe kan ik inschrijven?

    Inschrijven gebeurt online, via de inschrijvingspagina van Hofstade Zeilclub via Ledenbeheer. Ervaar je problemen bij het inschrijven? Dan kan je een mail sturen bij "contacteer zeilschool".

  • Hoe gezondheidsverklaring invullen?

    Download formulier, invullen, tekenen en meebrengen naar het Zeilkamp. Je krijgt een week voor aanvang van het kamp nog een mail met dit formulier.

  • Ik heb twee kinderen, kunnen zij samen zitten in hetzelfde groepje?

    We houden rekening met je vraag (vermeld het alvast bij de opmerkingen onderaan de inschrijving). Bij het samenstellen van de groepen houden we echter steeds rekening met het niveau van elke deelnemer. Het is belangrijk om in een groepje te zitten van gelijk niveau. Anderzijds zijn de kinderen toch elk alleen in hun bootje en komen ze mekaar op het water vast tegen. Tijdens de middagpauze eten en spelen we sowieso steeds allemaal samen.

  • Mijn dochter/zoon heeft nog geen zwembrevet, kan ik toch inschrijven?

    Uiteraard mag je al inschrijven, terwijl je dochter of zoon nog zwemlessen volgt. Let wel, uiterlijk bij de aanvang van het zeilkamp moet je een brevet van minstens 50m kunnen tonen.… Succes met de zwemlessen!

  • Wij zijn het zwembrevet kwijt geraakt?

    Geen probleem, in elk gemeentelijk of stedelijk zwembad kan je voor een heel kleine prijsje je zwembrevet opnieuw afleggen.

  • Wij zijn nog met verlof en onze zoon/dochter kan de eerste/laatste dag niet komen?

    Dat is natuurlijk erg spijtig. Je mag nog inschrijven wetende echter dat het inschrijvingsgeld voor de ganse week volledig verschuldigd is en dat het niet zeker is dat er een brevetje zal kunnen worden afgeleverd.

  • Waarom moeten kinderen van leden geen medisch attest bezorgen?

    Onze leden en hun kinderen zijn voor een geheel jaar verzekerd bij het betalen van hun lidgeld.

  • Zijn we verzekerd?

    De club is inderdaad verzekerd voor alle medische ongevallen die zouden gebeuren tijdens het zeilkamp. Je kan de bepalingen van de sportverzekering en de dekking terugvinden op onze website.

  • Wat is dat gezondheidsattest dat we moeten ondertekenen?

    Het gezondheidsattest werd mee verstuurd met de automatische bevestiging van uw inschrijving. Ook hier vindt u het attest om af te drukken en mee te brengen op de eerste kampdag.

  • Mijn kindje zit nog maar in het eerste leerjaar, is er niet te veel theorie?

    Als je kind kan zwemmen, graag wil komen en 7 jaar of ouder is, dan is hij/zij van harte welkom! Ons PiratenZeilkamp is speciaal bedoeld voor de jongsten, die spelenderwijs willen kennismaken met het zeilen. Zeilen is vooral heel veel oefenen op het water, en natuurlijk ook de juiste namen leren gebruiken en je knopen leren. Iedereen kan het leren. Ook als je kiest voor de graad 'Optimist Basis' is de theorie echt beperkt tot een heel klein minimum.

  • Vanaf welke leeftijd kan ik leren zeilen tijdens een zeilkamp?

    Vanaf 7 jaar kunnen de kinderen starten met zeilen, op voorwaarde dat ze 50 m kunnen zwemmen. Voor elke graad zijn er specifieke voorwaarden. Deze vindt u in de tabel op onze Jeugd Zeilschool-pagina.

  • Ik heb een bericht gekregen dat het zeilkamp op de door mij gekozen week niet kan doorgaan. Wat nu?

    Dit kan heel uitzonderlijk eens gebeuren, maar dat is eerder zelden. We kijken samen na of ook een andere week nog mogelijk is voor jullie. Zoniet wordt uiteraard het inschrijvingsgeld terug gestort.

  • Waar ligt de club?

    Je kan de club en de weg terugvinden op de website. Eens toegekomen aan het grote domein van Sport Vlaanderen Hofstade moet je NIET de grote hoofdingang nemen op de hoek maar wel de ingang op de Tervuursesteenweg (richting Hofstade dorp). Het is dezelfde ingang als die van het Sporthotel.

  • Waar mag ik parkeren?

    Als u de kinderen met de auto brengt mag u links vooraan aan de straatkant op het grasveld parkeren. Op deze parking mag u een uur gratis parkeren. U kunt de club te voet bereiken door het ijzeren poortje links van het hekken. Het clubgebouw ligt achteraan links. Bij het buitenrijden moet u uw parkeerticketje niet in de betaalautomaat steken, maar gewoon bij de slagboom aanbieden"parking kaartje".

  • Hoe laat begint het zeilkamp?

    De cursussen zijn extern en lopen telkens van maandag tot vrijdag, dagelijks van 10.00 u tot 17.00 u. Voor en na deze uren is de club niet verantwoordelijk voor de cursisten. Vooropvang kan geregeld worden als er voldoende kandidaten zijn. Vraag dit even na via het contactformulier.

  • Is er warm eten beschikbaar?

    Tijdens de middagpauze kunnen de kinderen hun zelf meegebrachte lunch en drank gebruiken. Er zijn drankjes en (warme) soep te verkrijgen op de club.

  • Wat heb ik nodig?

    • Wat je zeker niet mag vergeten mee te brengen: turnpantoffels of sneakers (rubberen laarzen zijn verboden), een regenjasje, voldoende droge reservekledij (voor 2 maal!) en een handdoek.
    • Eventueel een klein beetje zakgeld om 's middags iets te kopen aan de bar.
    • Draag je een bril en moet je die aanhouden tijdens het zeilen, of draag je een zonnebril? Geen touwtje vergeten mee te nemen. (De club is niet verantwoordelijk voor verlies).
    • Vergeet zeker geen petje mee te brengen. Op het water brandt de zon dubbel zo hard!
    • Zeker niet nodig: Gsm/smartphone en Ipod/ipad of andere tablets.
  • Hoe verloopt een zeildag?

    Een dag start om 10u, op maandag kijken we eerst alle inschrijvingen na, de gezondheidsverklaringen, de zwembrevetten en geven we een heel korte uitleg over de club. De kinderen steken elke dag, ook de eerste dag, zelf hun bootje in elkaar (we noemen dat optuigen). Elke dag worden eerst de oefeningen van de dag uitgelegd. Er wordt de hele dag afwisselend gevaren of soms naar de kant gekomen voor wat uitleg. Onder de middag stoppen we een goed uur om onze picknick buiten in het zonnetje of de schaduw of soms ook binnen op te eten. Op het einde van de dag komen alle bootjes uit het water en tuigen de kinderen ze zelf af. Daarna volgt nog een debriefing van de monitor. De kinderen mogen niet eerder weg. Dat is rond 17u.

  • Mijn dochter/zoon kan niet komen, krijg ik mijn geld terug?

    Inschrijvingsgelden zijn in principe definitief. Enkel voor reden van ziekte voor of tijdens het kamp of voor afzeggingen tot 8 weken voor het zeilkamp kan een uitzondering gemaakt worden.

  • Zorgt de club voor zwemvesten?

    Inderdaad, elke cursist krijgt van de zeilclub een zwemvest die trouwens verplicht (zonder uitzondering) moet gedragen worden van zodra ze op de pontons of in de buurt van het meer komen.

  • In welke taal worden de lessen gegeven?

    De lessen worden uitsluitend in het Nederlands gegeven. De kinderen worden geacht voldoende Nederlands te verstaan om de instructies van de monitoren te begrijpen en te kunnen uitvoeren.Voor reden van veiligheid van de gehele groep kunnen wij spijtig genoeg geen anderstalige kinderen laten inschrijven.

  • Wanneer wordt het fiscaal attest verstuurd?

    Onze zeilschool is een erkende zeilschool en mag fiscale attesten afleveren voor het aantal dagen zeilkamp. Deze attesten zijn voor kinderen die jonger dan 14 jaar zijn tijdens de dagen van het zeilkamp. De attesten kan je na afloop van het zeilkamp downloaden via Ledenbeheer. Je logt in met het account waarmee je de inschrijving hebt gemaakt. Klik daarna op 'attesten'. Hier kan je het fiscaal attest zelf downloaden.

  • Wat moet er gebeuren als er een medisch ongeval is geweest?

    Vooreerst wensen we van harte beterschap. Het is heel uitzonderlijk, maar het kan uiteraard steeds gebeuren. Onze monitors zijn opgeleid om de eerste zorgen toe te dienen. Voor de terugbetaling van alle verdere medische tussenkomst mag je steeds beroep doen op onze sportverzekering. De relatie is rechtstreeks tussen jezelf en de verzekeraar. Je kan het ongevallenformulier voor de aangifte op onze website terugvinden.

  • Mijn dochter/zoon is sommige spullen vergeten of kwijtgeraakt?

    De club is niet verantwoordelijk voor het verlies. Wij raden je aan om niet teveel geld noch telefoons of dure zaken mee naar de club te nemen. Anderzijds hebben wij na elk zeilkamp een berg kleding, handdoeken en brooddozen over, gelieve niet vergeten alle zaken te markeren. We hangen de verloren voorwerpen in de kantine, aan de kapstok naast de deur naar de loods, en houden ze bij tot eind september. Kom dus zeker even kijken na het zeilkamp indien je kind iets verloren is.

  • Kan ik lid worden?

    De zeilmicrobe heeft je te pakken? Top! Je kan je natuurlijk nogmaals inschrijven voor een zeilkamp bij Hofstade Zeilclub of je bent meer dan welkom als lid in onze club. Voor jonge zeilers hebben we speciale tarieven.

  • Mijn dochter/zoon ontbreekt nog maar één stempeltje voor het volgende niveau, mag ik hem/haar daar al inschrijven?

    Onze monitoren zijn allen gevormd als initiator bij de Vlaamse Trainersschool. Zij volgen dan ook de normen en richtlijnen voor het toekennen van brevetten en stempeltjes. Daarom zijn onze brevetten ook geldig bij andere clubs of bij Sport Vlaanderen. Als er één stempeltje ontbreekt (en meestal is dat het moeilijkste om te behalen) is het noodzakelijk om nog een weekje een zeilkamp te volgen in zijn niveau. Onze kampen lopen tijdens de vakantie en het belangrijkste is om plezier te hebben op het water en te genieten van het zeilen. Het is ook vooral geen examen, er zijn geen goede of slechte punten. Het is een brevet dat de reeds bereikte vaardigheden weergeeft. Niets is minder leuk dan tijdens je vakantie achter de anderen van een te moeilijk groepje te moeten rennen.

  • Wat betekent een brevetje, wat is de waarde er van?

    Onze monitoren zijn allen gevormd als initiator bij de Vlaamse Trainersschool (VTS). Zij volgen ook de normen en richtlijnen voor het toekennen van de vaardigheden. Daarom zijn onze brevetten ook geldig bij andere clubs of bij Sport Vlaanderen. Een brevet geeft de reeds bereikte vaardigheden weer, het is vooral geen examen, er zijn geen goede of slechte punten De vaardigheden worden aangegeven in een officieel boekje met stempeltjes naast elke behaalde vaardigheid. Deze brevetten worden op vrijdag, op het einde van het zeilkamp uitgereikt. Hiervoor wordt naar de evolutie en de prestaties van de ganse week gekeken.

  • Waarom worden er soms geen brevetten uitgedeeld?

    Zeilen is een sport die erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als er tijdens het zeilkamp niet voldoende wind -of net teveel wind- is, kunnen onze monitoren geen volwaardige of juiste beoordeling geven van het bereikte niveau. In deze gevallen is het mogelijk dat er geen -of beperkte- brevetten worden uitgedeeld.

Hoofdstuk